Igor Derlink: “Senčila prinašajo pravi efekt kvalitetnega bivanja.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Igor Derlink je univ. dipl. inž. arhitekture in direktor podjetja Spina, ki se ukvarja z arhitekturo in projektiranjem. V podjetju delujejo arhitekti vseh starostnih obdobij z istim ciljem: vizualno privlačni in funkcionalni objekti. Stanke jim že več desetletji zaupajo zasnovo stanovanjskih, poslovnih in industrijskih objektov. Skrbijo tudi za prenovo notranjih prostorov in že obstoječih objektov. V podjetju verjamejo, da za dobrim arhitektom vedno stoji izkušen statik, ki potrdi ali ovrže projektantov koncept. Z direktorjem Igorjem Derlinkom, smo se pogovarjali o pomenu senčenja, načrtovanju objektov, o sodelovanju s Senčili Medle in pogledali v prihodnost. Dotaknili smo se najpopularnejših senčil in razlogov, zakaj jih uporabiti pri načrtovanju in obnovi objektov.

Z arhitektom Igorjem Derlinkom smo se pogovarjali o pomenu senčenja, načrtovanju objektov, o sodelovanju s Senčili Medle in pogledali v prihodnost.

 

S senčili lahko sooblikujete prostor, v katerem vsakodnevno bivamo. Jim dajete pri načrtovanju objektov posebno prozornost? Katere so za vas najpomembnejše lastnosti senčil?

Najbolj pomembna lastnost senčila je senčenje. In potem vedno izbereš, kakšen odstotek osončenosti želiš doseči, kakšen efekt želiš potem tudi videti glede na osenčeno površino, želiš imeti temo, ali je to neka tekstura med svetlobo in senco. Danes so zelo popularni objekti z veliko svetlobe, ker lahko dosežemo dobro izolativnost in si tudi zato lahko privoščimo veliko steklenih površin. Temu primerno mora slediti tudi osenčenje steklenih površin. Prvič zaradi intime in drugič zaradi prevelike osončenosti. S tem dobimo pravi efekt kvalitetnega bivanja.

Kako vidite senčenje v naslednjih 10 letih? Kakšno je vaše razmišljanje o tej smeri arhitekture in kakšno vlogo lahko pri tem igrajo senčila?

Trend senčenja v naslednjih letih bo prav gotovo nadaljevanje tistega, kar je že danes. Povezava bo vedno bolj prisotna z digitalnimi kanali. Sami se bomo sicer lahko odločali, kako daleč bomo želeli pri tem iti. Ali bomo želeli imeti vse vezano na pametno inštalacijo in vse upravljati samo na ta način. Ali se bomo še vedno želeli sami poigravati z vrvicami, ali pa bomo samo pritisnili na gumb.

S podjetjem Senčila Medle sodelujete že vrsto let. Kakšne so vaše izkušnje s podjetjem? Zakaj sodelujete z njimi?

Podjetje Senčila Medle je že zelo dolgo prisotno na tržišču. Že od začetka moje poslovne poti. V vseh teh letih, od mojih začetkov pa do sedaj, smo vedno sodelovali zelo dobro in si želim, da bo tako tudi naprej.

Arhitekt Igor Derlink o prednostih bioklimatske pergole.

Bioklimatska pergola je ena od sodobnih rešitev za senčenje terase. Kakšne so po vašem prednosti pred ostalimi nadstreški?

Bioklimatske pergole so odlična zadeva. Prilagajajo se našim potrebam v vseh letnih časih in tudi dnevnih obdobjih. Če je to manjša osvetlitev, jo lahko odpremo in dobimo več svetlobe. Če je sonca preveč, jo lahko zapremo. Lahko jo uporabljamo celo takrat, ko dežuje.

Arhitekt Igor Derlink o razlogih, zakaj tende ostajojajo priljubljena izbira za senčenje.

Tende so ene najbolj priljubljenih rešitev senčenja. Kaj je po vašem mnenju razlog, zakaj je tako?

Tende so zelo praktične. Še posebno na področjih, kjer ne potrebuješ vedno sence oz. je na splošno ne želiš imeti preveč. Pozimi želiš imeti več sonca, poleti pa ti senca seveda paše. Zato jo odpreš samo takrat, ko jo res potrebuješ. Primerna je tudi za objekte, kjer se manj zadržuješ.

Arhitekt Igor Derlink o prednostih screen senčil.

V zadnjih letih so screen senčila vedno bolj prepoznavna senčila za zatemnitev tako poslovnih kot tudi stanovanjskih objektov. Kaj je po vašem mnenju glavni razlog za to?

Tudi screeni so zelo praktični. Pravilna uporaba screena je na zunanji strani. Uporaba je veliko boljša, če uporabiš senčilo na zunanji strani, ker s tem preprečuje pregrevanje steklenih površin. Bistvo je tudi to, da screeni omogočajo velik spekter barv in vrst tkanin. Tudi tako lahko naredimo ambient, ki je drugačen že z uporabo pravilne barve tkanine. Pri senčilih so ponavadi te tkanine tekstil ali pa je to plastika. Potem lahko določimo še prosojnost tkanin v procentih.

V hišah dostikrat uporabljamo princip senčenja s screeni. Če se le da, največkrat na zunanji strani. Ponekod pa tudi še z dodatnimi screeni na notranji strani.

Več o projektih podjetja Spina, ki ga vodi Igor Derlink, lahko najdete na: www.spina.si.

Senčila Medle - Strokovnjaki za senčenje
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Capri

– Prosojne tkanine, ki namesto z vzorcem osvežijo prostor s svojo enobarvnostjo.
– Enostaven, vendar eleganten pogled.
– Prepuščajo veliko mero svetlobe.

Dimenzije roloja

Širina roloja
Višina roloja