Razstavni salon Senčil Medle v Novem mestu bo jutri, 10. 6. 2023, zaprt.

Pogosta vprašanja

Senčniki s stranskim stojalom omogočajo koriščenje celotnega prostora. Kadar se sestavlja več senčnikov skupaj je površina pod njimi bolj uporabna.

Senčniki-marele so tudi lahko zelo uporabno senčilo (predvsem štirikotnih oblik s stranskim stebrom) zaradi značilnega sistema zapiranja in možnostmi sestavljanja za večje površine. Povezuje se jih lahko tudi s tekstilnim žlebom v primeru dežja. Tkanine so največkrat akrilne z možnostjo pranja in enostavne menjave ob dotrajanosti. Sistemi in oblike so različne, za gostinske lokale so primerni teleskopski senčniki, ki se ob zapiranju dvigujejo nad mizami in jih zato ni potrebno pospravljati, lahko se vrtijo okoli svoje osi… Nudimo tudi sestavljive senčnike – dvojni (pokrivanje površine do 789×299 ali 617×385 cm) in četverni (pokrivanje površine do 704×704 cm) vse z enojnim stojalom.

Pri izbiri tend je pomembno paziti na geografsko lokacijo (vetrovnost, padavine, morska sol, stran neba – gibanje sonca…), na umeščenost v prostor (predvsem z ustrezno izbiro modela in barv), na kvaliteto materialov (akrilna platna, inox vijaki, prašno barvana močna konstrukcija). Ogled z natančnim strokovnim posvetom o vseh opcijah je zato bistven del pri odločitvi o nakupu tende. Nenazadnje so zelo pomembna informacija tudi natančna navodila za uporabo in vzdrževanje ter opozorila o nevarnostih, ki se jih je potrebno držati (zapiranje tend ob močnem vetru, snegu, zračenje tend, nevarnosti za otroke, nevarnosti ob nepravilni montaži, demontaži, popravilih ipd.)

Sistemi tend so zelo raznovrstni: osnovni so lahko v kaseti ali brez, upravljanje je s pomočjo elektromotorja ali ročno, dodatne možnosti so tudi enostavno ločeno upravljanje večjega naklona tende, zaključni profil z integriranim vertikalnim rolojem, dodatni stranski rolo, ter možnosti vgradnje grelca za hladnejše dni, osvetlitve… Tudi sama akrilna platna so različnih karakteristik: poleg osnovnih akrilnih platen so na voljo tudi razna specialna platna: Reflect, ki ima refleksen nanos in zato  bolj odbija sončne žarke in toploto; samougasljiva platna; screen in soltis platna… Barvni trendi prehajajo iz črtastih v enobarvne barve.

Kakovostna senčila za vrtove imajo podrobna navodila za pritrditev in učvrstitev z vsem priborom za montažo, kadar se senčilo pritrjuje v naravno podlago pa je potrebno pripraviti temelje.
Če razumemo vrt kot prostor, ki je bolj ali manj oddaljen od hiše, so zanj primerna prostostoječa senčila. To so razne pergole, sončna jadra, baldahini, senčniki – marele… Senčila imajo lahko le funkcijo senčenja (sončna jadra, senčniki – marele…), lahko pa so povsem samostojen, zaprt sistem za različne vremenske pogoje, ki poleg senčenja omogočajo udobno in prijetno bivanje tudi v slabših vremenskih pogojih … senčila imajo tudi možnost vgradnje različnih dekorativnih svetil, grelcev, avdio opreme,… Običajno se jih pritrjuje v tla, seveda odvisno od vrste tal (beton, les, travnata površina…)
 
Za balkone in terase, ki so del stavbe, senčila običajno montiramo na sam objekt. Največkrat uporabljamo različne sisteme tend in v zadnjem času sončnih jader. Tudi ta senčila imajo možnost vgradnje dodatkov (osvetlitve, grelci, avdio oprema, razni dekorativni dodatki…). Balkone senčimo tudi s screen senčili in t.i. markizoletami z izpahom, ki so montirani vertikalno.
 

Tende so nepogrešljiv dodatek, ko želite zunanje površine izkoristiti za prijetno in udobno bivanje.

Različne vrste tend omogočajo pokrivanje manjših nadstreškov, balkonov, pa vse do velikih teras, gostinskih vrtov in pergol.

Tende so v veliki meri izpostavljene vremenskih vplivom, zato je kvaliteta vdelanih materialov velikega pomena za obstojnost in uporabnost senčila.

Pri izbiri tende je potrebno upoštevati:

 • katere površine se senčijo ali so to (balkoni, terase, pergole…)
 • kakšna je širina in izteg tende. Dimenzijam je potrebno prilagoditi moč konstrukcije: koliko in kako močne roke, vrsto cevi…
 • kakšna je nosilna podlaga

 

Da vam bodo služile kar najdlje, morate upoštevati nekaj nasvetov za vzdrževanje tend. Z rednim vzdrževanjem boste podaljšali njihovo življensko dobo in se izognili stroškom, ki bi nastali, če bi morali naročiti popravilo.

Nekaj preprostih nasvetov za vzdrževanje tend:

 • Zvijte tende ob dežju, sneženju in močnem vetru.
 • Majhne razpoke ali luknje je potrebno zakrpati takoj, da se ne razširijo.
 • Kovinske dele občasno preglejte in prebarvajte če je potrebno.
 • Madeže na tendah redno čistite. Uporabite mehko krpo ali blaga čistila, če je potrebno.
 • Zgornjo stran občasno pomijte z čisto vodo.
 • Spodnjo stran preprosto očistite z hišnim omelom.

Tende imajo dolgo življensko dobo, vendar za podaljšanje upoštevajte tudi nekaj stvari, ki lahko na dolgi rok škodijo vašim tendam:

 • Ne imejte rastline, kot je trta in grmičevje blizu tend. Številne rastline vsebujejo kislino, ki lahko škodi vašim markizam.
 • Ne zvijajte tend ob mrzlih temperaturah.
 • Ne čistite tend z močnimi kemičnimi sredstvi ali grobimi krtačami
 • Ne postavljajte virov toplote, kot so plinski grelniki, žari blizu platna tend.
 • Ne zvijajte tend ko so mokre. Vlaga lahko povzroči lise na platnu.
 • Ne puščajte madežev od zemlje, ptičjih iztrebkov in listov na tendah, ker lahko povzročijo madeže.

 

Senčila so zelo pomemben del naših oken, balkonov, teras in steklenih površin nasploh. Osnovni funkciji senčil sta senčenje in s tem hlajenje prostora, ter varovanje pred nezaželenimi pogledi iz zunanjosti. Nekatere vrste nam nudijo tudi zvočno in toplotno izolacijo, kar nam pozimi prihrani veliko denarja. Ker pri večini senčil lahko izbiramo med različnimi barvami in materiali, imajo lahko tudi dekorativno funkcijo. Ker poznamo več vrst senčil, moramo biti pred nakupom seznanjeni z osnovnimi prednostmi in pomanjkljivostmi, da bomo lahko izbrali tisto vrsto, ki nam najbolj ustreza.

Za katero vrsto senčil se bomo odločili, je predvsem odvisno od naših želja in zahtev. Ne glede na želje pa moramo upoštevati, da so senčila zelo pomemben dodatek k zunanjemu videzu stavbe. Z lepimi senčili, ki se bodo skladala z zunanjo in notranjo podobo hiše, lahko polepšamo celotno konstrukcijo, zato moramo biti pri izboru pozorni.

Rolete

Rolete so najbolj uveljavljeno senčilo pri nas. So ena bolj kakovostnih zaščit proti sončni svetlobi, saj omogočajo popolno zatemnitev prostora. Proizvajalci jih nudijo v različnih barvah in materialih. Nekoč se je uporabljal les, danes pa je večina rolet iz umetnih mas. V nekaterih primerih se uporabljajo rolete iz aluminija. Njihova prednost je, da poleg senčenja nudijo tudi toplotno in zvočno izolacijo, ter protivlomno zaščito. Montira se jih lahko na vse vrste oken na zunanjo stran. Vgradnja rolet poteka pri gradnji stavbe pod nosilno preklado oken, v ravno preklado nad oknom ali naknadno kot dodatna instalacija k oknu.

Žaluzije

Žaluzije ščitijo prostor pred soncem. Običajno so to aluminijastimi trakovi različnih širin, občasno pa se uporabljajo tudi lesene lamele.  Pri nakupu lahko izbiramo med različnimi barvami, zato imajo tudi dekorativno funkcijo. Lahke so za upravljanje in imajo dolgo življenjsko dobo. Svetlobo lahko reguliramo z dvigom ali spustom žaluzij z vrvico, dvižnim trakom, pregibno kovinsko palico, stenskim stikalom ali daljinskim upravljalcem. Namestitev je mogoča na vse vrste oken, montirajo pa se lahko na notranjo ali zunanjo stran, ali pa med stekla. Zaradi načina vgradnje je treba vgradnjo zunanjih žaluzij načrtovati ob sami gradnji. Notranje žaluzije lahko vgradimo naknadno, vendar so manj učinkovite od zunanjih.

Lamelne zavese

Lamelne zavese so poleg zaščite pred sončno svetlobo namenjene tudi dekoraciji poslovnih ali bivalnih prostorov. Na voljo so v različnih materialih, vzorcih in barvah. Tako lahko izberemo take, ki so po našem okusu, hkrati pa jih moramo uskladiti tudi s prostorom. Z izbiro prave barve in materiala lahko ustvarimo prijeten ambient. Prodajalci ponujajo trakove različnih širin, ki so navadno izdelani iz antistatičnih in impregniranih materialov. Velika prednost lamelnih zaves je ta, da so enostavne za vzdrževanje in lahke za upravljanje. Primerne so tudi za strešna okna, ki so pod naklonom in za polkrožne odprtine. Montiramo jih v notranjost prostora, upravljamo pa jih z vrvico, stenskim stikalom ali daljinskim upravljalcem.

Plise

Plise zavese oziroma pliseji so notranja senčila iz tekstilnih materialov. Primerni so za senčenje vseh oken, vključno s strešnimi okni in zimskimi vrtovi. Tkanina pri teh senčilih je antistatično in impregnacijsko obdelana, zato nase ne veže prahu. Med seboj se razlikujejo po prepustnosti svetlobe. Nekatere manj (dekorativna pol prosojna, prosojna mrežasta tkanina), druge bolj zatemnijo prostor (zatemnitvena tkanina). Popolnoma prostora s plisami ni mogoče zatemniti. Lahko so prevlečene tudi z metalnim nanosom, ki še posebej dobro odbija sončne žarke in je dober toplotni izolator. Odpiramo jih na več različnih načinov. Plise lahko namestimo tudi na okna nepravilnih oblik.

Roloji

Roloji se montirajo na notranjo stran oken. Enako kot pri plisah, se tudi pri rolojih tkanine razlikujejo po prosojnosti. Lahko izbiramo med različnimi enobarvnimi roloji, pri nekaterih prodajalcih pa tudi med roloji z različnimi potiski. Mehanizmov za odpiranje je več vrst (lesne navojnice, sistemi z aluminijastimi cevmi, vrvi ter zaprti sistemi z aluminijasto kaseto).

Tende

Tende ali markize so primerne za senčenje balkonov, teras, izložbenih oken, gostinskih lokalov ter za zunanje senčenje nasploh. Ker so močno izpostavljene zunanjim vplivom, morajo biti zelo odporne. Sestavljene so iz kakovostnih zračnih materialov in ne prepuščajo ultravijoličnih (UV) žarkov. Lahko se odločimo tudi za vodoodporne markize, ki nas bodo poleg sonca ščitile tudi pred dežjem. Markize lahko upravljamo ročno (s pogonsko palico) ali z elektro motorjem (z daljinskim upravljalnikom ali stikalom).

Kateri način odpiranja pliseja izbrati?

Od zgoraj navzdol

– Profil pliseja se fiksira na steklitveno letvico na zgornji strani okna.
– Odpiranje pliseja s potegom navzdol.

Od spodaj navzgor

– Profil pliseja se fiksira na steklitveno letvico na spodnji strani okna.
– Odpiranje pliseja s potegom navzgor.

Capri

– Prosojne tkanine, ki namesto z vzorcem osvežijo prostor s svojo enobarvnostjo.
– Enostaven, vendar eleganten pogled.
– Prepuščajo veliko mero svetlobe.

Dimenzije roloja

Širina roloja
Višina roloja