Zakaj je screen senčilo prihodnosti?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ko se odločate za novogradnjo ali prenavljate starejši objekt, imate na voljo široko izbiro senčil za okna. V preteklosti je bilo veliko pozornosti namenjene izbiri med žaluzijami in roletami. Pri sodobni gradnji pa je potrebno, da si vzamete nekaj časa in premislite o sodobnejših rešitvah za senčenje vaših oken in steklenih površin.

Screen senčila

Smernice za prihodnost se z uporabo screen senčil kažejo predvsem v skandinavskih državah in na Nizozemskem. Trend je vedno bolj prisoten tudi pri nas.

V spodnjem zapisu si poglejte glavne razlike med screen senčili, zunanjimi žaluzijami in roletami.

Razpon senčila

Pri senčenju oken je pomembno, da se vaše senčilo prilagodi tako majhnim kot tudi velikim steklenim površinam. Screen senčila lahko od vseh zunanjih senčilih zaščitijo največjo površino, saj dosežejo tudi 40 m².

Pomembno je, da vašem objektu najdete sistem senčenja za vsako dimenzijo. Screen senčila so med najprimernejšimi, saj lahko senčijo steklene površine razpona 800 cm x 500 cm. Screen senčilo je primerno tako za majhna okna kot tudi za velike steklene površine. Ostala zunanja senčila tovrstnih mer kot samostojno senčilo, ne morajo dosegati. Tudi če gre za platna večjih dimenzij, kasete screen senčil, še vedno ne vzamejo veliko prostora. Kaseta je v povprečju še vedno manjša od kasete ostalih zunanjih senčil.

Primerjava razpona med senčili

Izgled in velikost kasete

Screen senčila imajo v primerjavi z roletami in zunanjimi žaluzijami manjšo kaseto, zato ponujajo manjše prekrivanje svetlobnih površin in lepši zunanji pogled na vaš objekt. Platno se skrije v majhno kaseto, ki omogoča minimalističen izgled. Kaseta zunanjih žaluzij lahko zaradi velikih lamel zasede veliko prostora. Sorazmerno s velikostjo okna raste tudi velikost kasete, ki varuje lamele.

Vsi trije tipi senčil omogočajo podometno montažo na vašem objektu. Kot najbolj primeren model screena za novogradnje priporočamo model H10, kjer sta tako kaseta kot stranska vodila v celoti integrirana, montira pa se v celoti še pred zaključnim slojem fasade. Omarica in vodila na zunanji strani niso vidni, sistem pa ima tudi boljšo toplotno izolativnost saj je med platnom in steklom več prostora.

Prepustnost in uravnavanje svetlobe

Screen senčila lahko senčijo in še vedno ohranjajo pogled v naravo. Posebna screen tkanina omogoča dober pogled navzven, v kombinaciji z notranjimi senčili pa vas lahko ščiti pred radovednimi pogledi iz ulice. Nestrokovno bi se lahko izrazili, da so screen senčila sončna očala vašega doma.

Različna prepustnost tkanin omogoča, da lahko posamezne prostore v vašem domu ali poslovnem objektu senčite glede na lastne potrebne in želje. Izbirate lahko med različnimi prepustnostmi tkanin – od popolne zatemnitve (z 0%,) ter 1%, 3%, 5%, ali 10% zatemnitvijo. V spalnici lahko tako ob spuščenem platnu izberete popolno zatemnitev in se zavarujete pred svetlobo iz ulice. Za dnevno sobo lahko izberete 5% ali 3% prepustnost tkanine, v poslovnem prostoru pa 1%, da preprečite bleščanje svetlobe na ekranu . Pri zunanjih žaluzijah se prepustnosti ne mora prilagajati, posledično se svetlobo uravnava samo z zapiranjem in odpiranjem lamel.

Zaradi pomembnosti sončne lege in uporabnosti notranjih prostorov, priporočamo, da se za nasvete obrnete na našo strokovno ekipo v prodajnem salonu.

Svetlobna prepustnost različnih tkanin

Toplotna izolativnost

V preteklosti so žaluzije in rolete zagotavljale pomembno toplotno izolacijo objekta. Ta je na sodobnih objektih, kjer imamo boljšo stensko izolacijo in kakovostnejša okna veliko manj potrebna. Zato screen senčila na sodobnih objektih v večini primerov zadoščajo. Platna imajo odlično lastnost odboja toplote, hkrati pa omogočajo stalen pretok zraka. Tako se med steklom in spuščenim platnom stalno izmenjava zrak, kar ustvarja najbolj naravno senčenje z odlično toplotno izolativnostjo.

Zaradi svoje lastnosti prepuščanja svetlobe, nam sončni žarki pozimi tako pomagajo ogrevati notranji prostor, poleti pa nam zaradi zračenja omogočajo prijetnejšo klimo v prostoru.

Screeni so unikatni tudi ob dejstvu, da lahko notranje prostore hkrati ščitijo pred sončnimi žarki in hkrati omogočajo zračenje prostora. Dodaten bonus je tudi dejstvo, da lahko ponoči brez zadržkov pustimo odprta okna, saj se ZIP screen senčila lahko obnašajo tudi kot komarnik.

Toplotna izolativnost senčil

Zaščita proti toči in vetru

S segrevanjem ozračja in hitro spreminjajočimi vremenskimi razmerami je pomembno, da zaščitimo okna pred izrednimi razmerami, kot so neurja in toče. Ob močnejši toči lahko prihaja do poškodb zunanjih žaluzij in rolet, saj je aluminij lahko občutljiv na udarce. Zato se priporoča, da v tovrstnih razmerah žaluzije ali rolete dvignete. Screen senčila pa svojimi platni omogočajo prožnost in odboj večjih delcev, zato jih lahko v primeru neurja in toče preprosto spustite in s tem zavarujete steklene površine.

Model ZIP omogoča visoko odportnost proti močnim sunkom vetra. V slabem vremenu so screen senčila, v primerjavi z zunanjimi žaluzijami in roletami znatno tišja.

Čiščenje

Pri zunanji negi objekta je pomembno, da lahko čiščenje oken in senčil opravite hitro in enostavno.

Screen senčila omogočajo enostavno čiščenje in vzdrževanje. Platna so premazana in zaščitena z antisatičnim premazom, ki preprečuje nabiranje prahu in umazanije na tkanini. Čisti se jih lahko ročno ali pa z visokotlačnim čistilnikom. Čiščenje zunanjih žaluzij je bolj zapleteno, saj je potrebno čistiti vsako lamelo posebej. Dodatno pa je potrebno paziti, da se lamele ne zvijejo, ker jih je težko spraviti v prvotno stranje.

Čiščenje senčil

Zakaj izbrati Senčila Medle za vašega strokovnjaka za senčenje?

Screen senčila predstavljajo prihodnost senčenja, zato smo tudi mi, kot eden največjih proizvajalcev screen senčil v Sloveniji, del prihodnosti senčenja doma ali poslovnega prostora. Dobro svetovanje, natančna izmera in strokovna montaža so lahko najpomembnejši faktorji, ki na koncu zagotovijo dolgo življenjsko dobo produkta.

Senčila Medle smo družinsko podjetje, ki že več kot 25 let skrbi, da Slovenija in bližnja okolica ostajata v trendu sodobnih rešitev senčenja. Naši strokovnjaki upoštevajo vaše ideje ter vam svetujejo rešitve glede na pozicijo sonca in vetrovnih omejitev na objektu. Zagotavljamo strokovno izmero, izdelavo, montažo in servis končnega produkta po vaših željah.

Za več informacij obiščite našo spletno stran ali kontaktirajte naše strokovnjake, ki vam lahko pripravijo ponudbo in odgovorijo na vsa dodatna vprašanja.

Senčila Medle - Strokovnjaki za senčenje
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Capri

– Prosojne tkanine, ki namesto z vzorcem osvežijo prostor s svojo enobarvnostjo.
– Enostaven, vendar eleganten pogled.
– Prepuščajo veliko mero svetlobe.

Dimenzije roloja

Širina roloja
Višina roloja