Razstavni salon Senčil Medle v Novem mestu bo jutri, 10. 6. 2023, zaprt.

Katere vrste tkanin poznamo pri tendah?

Ko se odločate za nakup tende, je potrebno dobro razmisliti tudi o tkanini, ki jo boste izbrali. Ta naj bo prilagojena vašim potrebam in željam. Sodobni trendi narekujejo nove postopke tkanja in obdelav tkanin, ki se prilagajajo potrebam končnih uporabnikov. Spoznajte razlike v platnih in izberite vam najustreznejšo rešitev.

Velika ponudba platen

Izbirate lahko med več tipi platen, ki se med seboj razlikujejo po različnih tehničnih karakteristikah, kot so odbojnost UV žarkov, teža, način tkanja, obstojnost na dežju in ostalih vremenskih vplivih ter odportnosti proti nastanku plesni.

Katere so najpopularnejše vrste tkanin?

Katero platno je osnovno? / Elements solids

Najbolj osnovno je akrilno platno Elements solids, ki je osnova za vse ostale tkanine oz. platna. Možna je izbira vseh barv, ki jih najdete v naravi. Prilagodimo jo lahko glede na vaš okus in barvne odtenke vašega doma ali okolice.

Platno Elements Solids

Želite ohraniti platno čisto? / Lumera

Za dlje čisto platno tende lahko izberete tkanino Lumera. Izdelana je iz niti, ki so tkane gosteje, zaradi česar je platno bolj gladko. S tem se na njem nabere manj umazanije, barve tkanine pa ostanejo bolj intenzivne in jasne. Tkanine Lumera so izredno odporne na vodo in UV žarke, kar je zagotovljeno brez dodatnih kemičnih snovi. S tem lahko ohranimo stabilnost vaše tende in podaljšamo njeno življenjsko dobo. 

Platno Lumera

Želite dodatno zaščiteno platno? / All Weather

Tkanine All Weather se od ostalih tkanin ločijo po tem, da so bolj odporne na vremenske vplive in na nastanek plesni. Tkanina zmanjšuje premočljivost platna. Platno All Weather vam omogoča, da ste na prostem tudi ob malce slabšem vremenu.

Platno All Weather

Ste navdušeni nad naravo? / Lumera Leaf

Narava nam je zgled, kako raznolike so lahko barvne igre in enobarvne različice. Navdih popolnoma novim teksturam v novi liniji Lumera Leaf so bogata flora in favna ter dotik svetlobe in sence. Tako se temperamentni barvni spekter senčnih gozdov posnema s pomočjo kakovostnih tekstilnih vlaken. Od toplih zelenih, preko hladnih modrih, živahnih rdečih do nevtralnih, pa tudi toplih, sivih in bež odtenkov, paleta Lumera Leaf vključuje 10 čudovitih barvnih odtenkov, ki se odlično ujemajo tudi s številnimi drugimi Sattler tkaninami.
Platno Lumera Leaf

Želite sodoben izgled? / Urban Design

Tkanine Urban design so razvite predvsem za urbani prostor. Vzorci oz. barvne kombinacije se ujemajo z različnimi barvnimi kombinacijami fasad, ponujajo pa tudi možnost tiska logotipa.

Platno Urban Design

Preden se odločite za končen nakup, se morate podučiti o pojmih, kot sta vodni stolpec in UV obstojnost. Na podlagi teh parametrov lahko lažje ocenite, katera tkanina na vaši tendi bo za vas najprimernejša. V spodnji tabeli preverite, katere so najpomembnejše lastnosti določenih tkanin.

Primerjava različnih platen glede na vodni stolpec in UV odbojnost.

Kaj je vodni stolpec?

Vodotesnost tkanin označujemo z vodnim stolpcem, ki se ga po navadi meri v milimetrih. Podatek nam pove, kakšna količina vode lahko obremeni tkanino, preden ta začne prepuščati. Višji, kot je vodni stolpec, dlje časa je tkanina lahko izpostavljena padavinam, ne da bi voda prodrla skoznjo.

Kljub temu pa je smiselno dodatno opozoriti, da je za daljšo življenjsko dobo platna priporočeno zapiranje tende v primeru dežja, ne glede na prepustnost tkanin. S tem še dodatno podaljšamo obstojnost, zmanjšamo možnosti nastajanja plesni in preprečimo bledenje platna.

Platna z visokim vodnim stolpcem.

Kaj je UV odbojnost?

Sonce ima poleg koristnih učinkov (npr. nastanek vitamina D) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi. Eden najpogostejših vzrokov so sončni žarki, ki jih merimo z uporabo UV merila.

Tkanine lahko UV svetlobo odbijajo ali jo absorbirajo. To je odvisno od mnogih faktorjev, kot so vrsta tkanine, gostota niti, površinska masa tkanine, zračna prepustnost, vsebnost vode, prisotnost pomožnih sredstev, barvil ali UV absorpcijskih sredstev. Večjo UV vrednost ima tkanina, več zaščite proti soncu nudi. Tkanine, ki jih uporabljamo, imajo UV vrednost med 40 in 80.

Primerjava zaščite glede na UV zaščitni faktor:

Zakaj prihaja do gubanja tkanin?

Zaradi dodatnih nanosov na osnovno tkanino, ki omogočajo dodatno zaščito, postanejo tkanine trše in manj fleksibilne. To pomeni, da platna zaradi navijanja na os ob šivih postanejo bolj nagubana. Platno ni iz enega kosa, ampak je šivano skupaj iz več kosov. Nastanek gube ne zmanjša karakteristik tkanine, ampak zgolj povzroči manjšo estetsko spremembo. Določene tkanine se s časom zmehčajo in postanejo manj nagubane, vendar bomo težko dosegli, da bo navitje ponovno identično standardnim tkaninam (tkanina Solic).

Zakaj je pomembno, da platno ob prvi uporabi zmočimo?

Ko je tenda zmontirana priporočamo, da se jo ob prvem zmernem dežju, ki ne nosi preveč umazanih delcev, pusti odprto. Ob pripravi tkanine zaradi šivanja nastanejo manjše luknje, ki se ob prvem večjem stiku z vodo zapolnijo. Nekateri zato platno ob prvotni namestitvi kar namensko zmočijo z vodo. Ob nadaljnji uporabi seveda priporočamo, da se tendo ob slabem vremenu zapre in uporablja le takrat, ko jo potrebujete.

Kaj je mantovana in katere tipe poznamo?

Mantovana je del blaga, ki visi z zaključne letve in zagotavlja estetski detajl ter dodatno senco. Pri izbiri tende lahko izbirate med štirimi modeli. Končna izbira glede stila je vaša.

Izberite vrsto montovane po vašem okusu

Pri podjetju Senčila Medle že vrsto let sodelujemo z avstrijskim partnerjem Sattler, zaradi katerega lahko tudi vam ponudimo najsodobnejše in najustreznejše rešitve pri izbiri tende. Podjetje z Avstrijske Koroške predstavlja enega od vodilnih strokovnjakov na področju akrilnih tkanin v Evropi in širše. Za celotno Slovenijo so Senčila Medle ekskluzivni dobavitelj, kar zagotavlja visoko kakovost tend v naši ponudbi.

Vsako platno znamke Sattler je izdelano iz 100% premium akrilnih vlaken. To zagotavlja, da bodo platna odporna proti zunanjim vplivom vrsto let, pod pogojem, da bo tenda pravilno vzdrževana.

Zakaj izbrati Senčila Medle za vašega strokovnjaka za senčenje?

Senčila Medle smo družinsko podjetje, ki že več kot 25 let skrbi, da Slovenija in bližnja okolica ostajata v trendu sodobnih rešitev senčenja. Z uporabo lastnega znanja in podporo partnerjev, ki nam zagotavljajo kvalitetne materiale, skrbimo za kvalitetno končno izvedbo. Naši strokovnjaki upoštevajo vaše ideje ter vam svetujejo, katera rešitev je za vas najprimernejša, glede na pozicijo sonca in vetrovnih omejitev na objektu. Zagotavljamo strokovno izmero, izdelavo, montažo in servis končnega produkta po vaših željah.

Natančna izmera in strokovna montaža zagotavlja daljšo življensko dobo produkta.
Senčila Medle - Strokovnjaki za senčenje

Capri

– Prosojne tkanine, ki namesto z vzorcem osvežijo prostor s svojo enobarvnostjo.
– Enostaven, vendar eleganten pogled.
– Prepuščajo veliko mero svetlobe.

Dimenzije roloja

Širina roloja
Višina roloja