Razstavni salon Senčil Medle v Novem mestu bo jutri, 10. 6. 2023, zaprt.

Izbrati samostoječo pergolo ali pergolo, pritrjeno na steno objekta?

Pergole predstavljajo enega najbolj cenjenih in izpopolnjenih rešitev za izboljšanje zunanjih prostorov na vrtovih ali terasah. Lamelne ali bioklimatske pergole so lahko del objekta (s stebri oprte na steno) ali pa samostojne, pri čemer je lamelna streha podprta s štirimi stebri.

Število stebrov se prilagaja glede na okolje v katero je postavljeno.

Kazalo

Eleganten design in kvalitetni aluminijasti materiali ustvarijo zunanjo dnevno sobo, ki je primerna za uporabo skozi celotno leto. Lamelna streha na vrhu in različni dodatki za stranice omogočajo različne načine uporabe, ki se prilagajajo glede na zunanjo svetlobo, vremenske razmere in letni čas.

Končna odločitev o postavitvi pergole je vaša, z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnim znanjem pa vam lahko ponudimo nekaj nasvetov.

Pergola, pritrjena na steno:

Pergola, pritrjena na steno.

Pri načrtovanju končne podobe vašega zunanjega prostora lahko pri pergoli, pritrjeni na steno, upoštevate naslednje prednosti:

  • Velika fleksibilnost: pergola se lahko prilagaja glede na okolje, v katero je postavljena. Primerna je za vse velike odprte površine, kot so vrtovi, hkrati pa lahko izkoristi površino manjših teras in celo balkonov.
  •  Zaščita prostora: pergola, pritrjena na steno, ščiti tako zunanji kot notranji prostor. Bioklimatska pergola s svojo streho in dodatnimi senčili varuje prostore pred soncem, vetrom in dežjem.
  • Podaljšek vaše dnevne sobe: vaš dnevni bivalni prostor lahko prenesete iz notranjosti na prosto. V zimskem času lahko s steklenimi stenami pergola postane zunanji vrt, kjer ste lahko na varnem v deževnem in hladnejšem obdobju. Omogoči vam neposredeno prehajanje iz notranjih v zunanje prostore.
  • Ne potrebujete gradbenega dovoljenja: pergola, vgrajena v steno, ne povečuje prostornine hiše in ne predstavlja stalne strukture. Zato zanjo ne potrebujete nobenega gradbenega potrdila. Tako je lahko odličen “prizidek” vaši hiši ali stanovanju.
  • Energetska učinkovitost: Bioklimatika omogoča zmanjšanje porabe energije za prezračevanje, ogrevanje in omeji nepotrebno svetlobo bližnjih razsvetljav.

Pred montažo pergole ob objekt morate poskrbeti za ustrezne nosilce, ki bi lahko sicer poškodovali fasado in prekinili izolacijsko zaščito. Zato je dobro o projektu razmisliti že nekoliko prej.

Lamelna stena odbija sončno svetlobo in hkrati zrači prostor

Bioklimatska pergola omogoča uravnavanje naravne klime v prostoru, ob katerem je nameščena. Izkorišča moč naravne energije sonca in vetra, s čimer poskrbi za vzdrževanje najbolj primerne temperature za sprostitev na prostem. Z lamelami regulira moč svetlobe in pretok zraka v prostoru.

Samostoječa pergola

Samostoječa pergola

Samostoječa bioklimatska pergola je priročna rešitev za ustvarjanje poletne kuhinje na prostem. Ustvarja skrbno oblikovano in prijetno zavetišče pred soncem in dežjem.

Vaš vrt lahko obogatite s samostojno pergolo, katere prednosti so:

  • Popolnoma odmaknjena od hiše: Samostoječa bioklimatska pergola omogoča bivanje na prostem, povsem umaknjeno od objekta. Primerna je za postavitev ob zasebnih bazenih, v zdraviliščih in restavracijah. Priporočljivo je, da je površina, na katero je konstrukcija postavljena, ravna. 
  • Prekriva lahko velike površine: Konstrukcija omogoča tudi modularno združevanje več pergol za prekrivanje večjih površin. Arhitekti se modularnega sestavljanja lamelnih nadstreškov poslužujejo predvsem pri večjih odprtih gostinskih površinah, kjer omogočijo gostišču, da svojim gostom ponudi zunanje odprte prostore skozi celotno leto.
Bioklimatska pergola lahko pokriva velike površine in je idealna za prekrivanje velikih teras.
  • Ustvarite drugačen stil: Primerna je za velike vrtove, kjer lahko postavite samostojen objekt, odmaknjen od hiše, primeren za pomiritev in sprostitev. S tem lahko ustvarite stil, popolnoma drugačen od podobe hiše.
  • Ne poškoduje zunanje fasade: Ker ne potrebuje vgradnje nosilcev v steno, ne poškoduje fasade in ne posega v objekt. Zato se zadovoljni uporabniki odločajo za montažo bioklimatskih pergol tudi leta po izdelavi ali obnovi fasade.
  • Možnost prestavljanja: Ker konstrukcija velja za lahko, tudi za samostoječo pergolo v Sloveniji ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja. Sestavljena je na lokaciji, zato se jo lahko po potrebi kasneje tudi razstavi.

Aluminijasta konstrukcija se lahko barvno prilagodi glede na okolje, v katerega je postavljena. Konstrukcija je zavarovana pred UV žarki, vlago in soljo, kar zagotavlja dolgoletno uporabo.

Lesene pergole oz. lesene nadstreške poznamo že desetletja. Bioklimatske pergole ponašajo lesene pergole v 21. stoletje. Prvotni glavni namen je ustvarjanje sence na določenem mestu na vrtu. Če je prostora veliko, so samostojne pergole idealna rešitev za vrt.

Kaj je dobro vedeti pred naročilom in montažo?

Predpriprava temeljev in odvajanje vode: Teren naj bo čim bolj raven. Priporočamo, da stranka pred montažo oz. ob vlivanju temeljev razmisli tudi o odvajanju vode. Odtok vode iz strehe je urejen po enem od stebrov, zato lahko brez urejenega odvajanja prihaja do zamakanja. Stranka sama pripravi temelje, zato je dobro, da se odvod vode definira že pri izmeri.

Razmislite v naprej: Pri novogradnjah priporočamo, da se za pergolo (pritrjeno v steno) odločite že pred zaključnim fasadnim ovojem, saj lahko naknadni poseg v že zaključeno fasado podraži, oteži ali celo onemogoči izvedbo. Potrebno je pripraviti nosilce in poskrbeti, da montaža ne bo poškodovala fasade.

Cena ne sme biti glavni dejavnik pri izbiri. Pergole nizkega cenovnega razreda uporabljajo slabše materiale za konstrukcijo. Stene aluminija so tanjše, kar prinaša tudi slabšo statično trdnost objekta.  Pergole so že na pogled bolj šibke, nekatere pa celo ne zahtevajo betoniranih temeljev, kar lahko privede do kolapsa. Nižja cena ne pomeni večjega popusta, ampak celotno nižjo kakovost objekta.

Nosilnost strehe: Glavna teža, ki jo mora bioklimatska pergola prenesti, je sneg. Ponujamo nadgradnjo z grelci v lamelah, ki ogrevajo prostor pod pergolo, hkrati pa topijo sneg, ki se na njej nabira. Poleg vetrne zaščite 6. razreda je že osnovna nosilnost pergole 140 kg/m². Bioklimatske pergole niso primerne za hojo po njih.

Smo eden prvih proizvajalcev, ki smo v Slovenijo pripeljali pergole in z njimi razširili spekter ponudbe senčil. Od manjših rešitev za kotna okna do samostojnih konstrukcij, kot so bioklimatske pergole.

Senčila Medle - Strokovnjaki za senčenje

Capri

– Prosojne tkanine, ki namesto z vzorcem osvežijo prostor s svojo enobarvnostjo.
– Enostaven, vendar eleganten pogled.
– Prepuščajo veliko mero svetlobe.

Dimenzije roloja

Širina roloja
Višina roloja